Kesäkonsertit heinävintillä keskiviikkoisin. Lisätiedot täältä

Bosgårdin kartano

Bosgårdin kartano

Nykyaikainen kartano

Bosgårdin kartano on moderni aktiivinen maatila. Kartanon keltainen päärakennus on peräisin 1800-luvulta, ja toimii nykyään tilausravintolana. Olemme pyrkineet säilyttämään alkuperäisen herrakartanotyylin ja kotoisan tunnelman päärakennuksessa. Päärakennusta ympäröi kolme punaista hirsirakennusta, jotka on rakennettu 1800-luvun vaihteessa. Rakennukset toimivat alun perin viljamakasiinina, tilanhoitajan asuntona ja toimistona. Pihapiirikokonaisuus on säilynyt ajan saatossa hyvin ja se on museoviraston suojelema. 

Päärakennukselta aukeaa näyttävä nurmikenttä, joka toimi ennen kartanon puutarhana. Sen laitamilla komeilee suuret tammet, joista vanhin on yli 400 vuotta. Laajemmasta pihapiiristä löytyy kartanon vanha navetta, hevostalli, lehmiä varten rakennetut modernit pihatot ja muita talousrakennuksia.

Bosgårdin kartanon historia

Bosgårdin kartanon historia alkaa 1200-luvulta, jolloin tilan läheisyydessä toimi Husholmenin linnoitus ja kauppapaikka. Husholmenin arvellaan toimineen merirosvojen tukikohtana tuona aikana. 1600-luvulla nykyisen tilan alueella toimi Bosgårdin kylä, joka muodostui viidestä rälssitilasta. Rälssitiloista kehittyi nykyinen kartano 1800-luvun alkuun menessä, jolloin nykyinen päärakennus rakennettiin.

Päärakennus uusittiin perusteellisesti 1900-luvun alussa vastaamaan sen aikaisempia tarpeita kuitenkin säilyttäen alkuperäisen herrakartanotyylin. 1950-luvulla Wolmar Schildt osti kartanon suvulleen ja aloitti maanviljelyn. Wolmarin pojanpoika Kaarlo Schildt jatkoi maanviljelyä mutta aloitti tilalla lihakarjatuotannon Charolais-karjalla 1992. Jo tuolloin karja alkoi laiduntamaan luonnonlaitumilla. Vuonna 2012 tila muutettiin osakeyhtiöksi, jonka omistavat Aarne Schildt ja Marcus Walsh. 2013 Bosgårdille myönnettiin virallinen luomumerkki osoituksena luonnonmukaisista kasvatus-ja viljelymenetelmistä.