Olemme juhannuksena kiinni 21-23.6

Paahtopaisti – nopeaa ja helppoa viikonlopun juhlaruokaa!

Bosgårdin lihalaatikko houkuttelee asiakkaitamme, laatikkohinta kun tiputtaa kustannuksia roimasti yksittäispaloihin nähden. Tyyppikysymys on silloin ”jauhelihan ja fileet osaan käyttää, mutta mitä teen niillä paisteilla?!”

Nyrkkisääntö: paista sisä- ja paahtopaistit kokonaisina roast beef-tyyliin ja käytä kulma- ja ulkopaistit pataruokiin. Kaikki käyvät riittävän mureina mm. lehtipihveiksi ja suikaloituina wokkiruokiin.

Palaan tässä blogissa nopeisiin paistiaterioihin tämän tästä. Aloitetaan yksinkertaisimmasta – ja ehkä herkullisimmasta – eli roast beef-klassikosta.

Paahtopaisti 6 hengelle:

  • Noin kilon murea eli riittävän raakakypsytetty sisä- tai paahtopaisti
  • 2-3 timjamin- ja rosmariinin oksaa (voit käyttää kuivayrttejä, kunhan eivät ole kovin vanhoja)
  • Merisuolaa, mustapippuria
  • Lihalämpömittari
  • Uuninkestävä astia – ja tietenkin uuni!

Esikuumenna uuni 175 C:een. Jos haluat paahtaa uuniperunoita tai -juureksia yhdessä paahtopaistin kanssa, laita ne uuniin n. 15 minuuttia ennen paistia – ne tarvitsevat lihaa pidemmän kypsennysajan.

Pyyhi lihan pinta kuivaksi ja poista terävällä veitsellä mahdolliset pintakalvot tai -jänteet. Hiero pinta kauttaaltaan suolalla, pippurilla sekä yrteillä. Jos käytät tuoreita yrttejä, laita oksat lihan alle astiaan.

Aseta liha astiaan, älä lisää nestettä tai öljyä. Työnnä lämpömittarin anturi keskelle paistin paksuinta osaa. Paahda uunissa 30-40 min, kunnes lihan keskusta on 53-55C. Tällöin lopputulos on kauniin medium. Jos haluat vähän kypsempää, paahda keskusta 60C:een. Paljon yli tämän lämpötilan alat kuitenkin tuottaa hyvää kengänpohjan päällystettä.

Ota valmis paahtari uunista ja anna jäähtyä 5-10 minuuttia ennen leikkaamista. Leikkaa lihasta poikkisyin ohuita viipaleita ja tarjoa uunijuuresten sekä maustevoin tai sopivan kastikkeen kera. Helpon kastikkeen saat, kun paahdat lihan kanssa (mutta eri astiassa!) perunaviipaleita, joihin olet sekoittanut runsaasti kermaa sekä vähän sinappia ja valkosipulia.

Kylmä valmis paahtopaisti on erinomaista leivän päällä! Ja maailman paras pyttipannun raaka-aine.

Lisätietoja Bosgårdin lihalaatikon ostamisesta täällä: https://bosgard.com/products/copy-of-pieni-peruspaketti-10-kg

Esikypsennetyt juurekset voi paistaa roast beefin mukana