Bosgårdin äitienpävä 12.5. Lisätiedot tästä.

SUPPILOVAHVEROSYKSY

Suppilovahverosyksy on ollut erinomainen, ja niitä löytyy metsistä edelleen. Vaikka suppikset vetistyvät keitettäessä, ominaisuuden voi kääntää myös edukseen. Suppiksista saa erinomaisen kumppanin myös kylmille ja kuumille lihoille – tässä pari omaa suosikkiani. Bosgårdin versiota klassisesta suppiskeitosta kysytään usein - paljastamme sen tässä samalla. 

Iloisia loppusyksyn sieni- ja metsäretkiä kaikille! T. Marcus

 Bosgårdin suppilovahverokeitto

 - 5 l tuoreita suppilovahveroita

- 6-8 dl kana- tai kasvislientä

- 3 silpottua sipulia sekä yksi valkosipulin kynsi murskattuna

- 1 paketti Koskenlaskija-voimakas juustoa tai 3-4 dl raastettua punaleima-emmentalia

- 2 dl silpottua persiljaa, 1 ruokalus. sinappia, 1 tl kuivattua timjamia

- 1 dl makeahkoa madeiraa

-  2 ruokalus. soijakastiketta, ½ sitruunan mehu, voita, suolaa, pippuria

 Sienten pitää olla puhtaita. Valitse riittävän iso kattila kaikille aineksille. Paista siinä sipulit hetken voissa tai öljyssä, lisää sitten kaikki sienet. Paista seosta kunnes neste poistuu sienistä. Lisää puolet kanaliemestä sekä valkosipuli ja persiljasilppu sekä lämmitä uudelleen. Soseuta käsivatkaimella sileäksi. Laimenna sen jälkeen keitto lopulla kanaliemellä itsellesi mieluisan paksuiseksi.

Lämmitä sosekeitto uudelleen ja lisää juusto asteittain paloina hyvin sekoittaen. Älä käytä liian voimakasta liekkiä, sillä juustopalat voivat palaa kattilan pohjaan. Kun juusto on hyvin sulanut, lisää madeira, soijakastike, sinappi, puolet sitruunamehusta sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Lämmitä ja anna kiehua kannen alla hiljaa 5-10 min. Tarkista maku ja tarjoile rapeakuorisen leivän kanssa.

 Marinoidut suppilovahverot

Marinoidut suppilovahverot maistuvat erinomaisesti esimerkiksi Bosgårdin ilmakuivatun paistin tai suolapaistin kanssa. Sienet maustuvat muutamassa päivässä ja säilyvät jääkaapissa liemessään hyvinkin vuoden. Tarvitaan:

 -litran puhdistettu lasipurkki, jossa tiivis kansi

-2-4 l puhdistettuja tuoreita suppilovahveroita

-1 dl Rajamäen 10%:n väkiviinaetikkaa laimennettuna 2 dl:lla vettä

-1 pieni punasipuli leikattuna ohuiksi renkaiksi sekä pieni porkkana ohuina siivuina

- 1,5 dl sokeria

- 3 kevyesti murskattua valkosipulin kynttä

- pari neilikkaa, 2 cm pala kaneltankoa, 3-4 mauste- ja mustapippuria, 2 laakerinlehteä, 1 tl suolaa.

 Kiehauta kaikki ainekset paitsi suppilovahverot kattilassa, kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Anna liuoksen hiukan jäähtyä. Laita suppilovahverot isoon kattilaan painaen niitä tiiviimmiksi pohjalle. Kaada mausteliemi suppilovahveroiden päälle ja peitä seos painolla - esim. lautasella, jonka päällä on muovipussissa oleva kivi. Laita kylmään ja purkita vuorokauden kuluttua. Ylimääräisen marinadin voi siivilöidä ja käyttää etikan asemasta salaattikastikkeessa. Lisää vain öljyä ja hiukan sinappia maun mukaan.

 

Valkosipulinen suppispata

 Pääruokana suppilovahverot toimivat loistavasti valkosipulin kera: Tässäpä hieno ja nopea syysruoka 4:lle, joka myös näyttää kauniilta:

 * 2-3 l suppilovahveroita tai n. ½ kg valmiiksi paistettuja suppilovahveroita pakastimestasi

* 500 g Bosgårdin luomupaistia suikaleina (resepti toimii hyvin myös muilla lihoilla tai tofulla)

*2 pientä punasipulia, ½ punainen paprika, ½ keltainen paprika, pilkottuina n. 2cm paloihin.

*6 valkosipulin kynttä, 2 ruokalusikallista hunajaa, 1½ limetin tai runsaan puolikkaan sitruunan mehu

*1 dl kuivaa valkoviiniä tai lihalientä

*Tuoretta tai kuivattua timjamia, tuoretta persiljaa, suolaa, pippuria, sinappia, ruokaöljyä, 2 tl (teelusikallista) vehnäjauhoja tai muuta suurustetta.

     Valitse kattila, johon kaikki ainekset mahtuvat helposti. Jos suppikset ovat tuoreita, paista ne tilkassa öljyä kunnes tilavuus ”nuukahtaa” ja neste poistuu niistä. Kaada sienet nesteineen kulhoon odottamaan. Lisää vähän öljyä kattilaan ja ruskista lihapalat puolikypsiksi. Siirrä lautaselle. Lisää taas tilkka öljyä kattilaan ja ruskista vihannekset. Lisää niihin valkoviini ja murskatut valkosipulinkynnet ja anna kiehahtaa hetki, jotta alkoholi haihtuu. Lisää sienet nesteineen: kun seos kiehuu taas, sakeuta seos jauhotilkalla. Lisää lopuksi esipaistetut lihat, hunaja, limettimehu, 1-2 tl sinappia, pari timjaminoksaa tai 1 tl kuivattua timjamia. Lisää vielä suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita hyvin ja anna poreilla hiljaa kannen alla 5-10 min kunnes lihapalat ja paprika ovat kypsiä. Tarkista maku: korjaa liika makeus sitruunalla ja liika happamuus lisähunajalla. Ripottele päälle persiljasilppua ja tarjoa pastan, riisin tai ohran kanssa.

    Muistathan Bosgårdin jouluruokamarkkinat - turvallinen take away palvelu: https://bosgard.com/collections/jouluruokamyyjaiset