Kesäkonsertit heinävintillä keskiviikkoisin. Lisätiedot täältä

Miten paistat herkulliset pihvit helposti

Pihvin valmistelu

Ota file pois jääkaapista 1-2 tuntia ennen käyttöä. Leikkaa lihan kalvot pois mahdollisimman terävällä veitsellä, jottei kalvoon jää turhaan lihaa. Leikkaa sitten poikkisyin sen kokoisia pihvejä kuin halutaan – tyypillisesti 100 – 200g. Älä litistä pihvejä: hyvin raakakypsytettyä laatulihaa ei tarvitse nuijia.

Pihvin maustaminen

Maustaminen: joko ensin paisto ja sitten mausteet, tai sitten mausteet etukäteen jonkin aikaa ennen paistoa. Itse suosin jälkimmäistä. Laitan suolaa ja pippuria joka puolelle, myös pihvin reunoille ja annan olla ainakin 15 minuuttia ennen paistamista.

Pihvin paistaminen

Käytän pihvinkin paistoon vain voita. Paistovoin joukkoon kannattaa aluksi laittaa hiukan valkosipulia sekä timjaminoksa makua antamaan. Kun pihvi sitten laitetaan kuumalle pannulle, on tärkeää, kuten aina ruskistamisessa, ettei sitä siirellä tai käännellä liian aikaisin. Voi ruskistuu ja tummuu paiston aikana – tämä on OK, mutta älä lämpötilan nousta niin, että voi palaa pannuun kiinni.

Käännä pihvi, kun se on toiselta puolelta kauniin ruskea – tähän menee vain vähän aikaa, enintään pari minuuttia. Paista myös toinen puoli hetken aikaa ja sen jälkeen myös reunat nostamalla pihvi pystyasentoon ja kääntämällä pannussa.

Milloin pihvi on valmis? 

Jos omaa lihan sisälämpömittarin, oikea hetki poistaa pihvi pannulta on sen sisälämpötilan ollessa 46C. Sen jälkeen se laitetaan uunivuokaan, joka peitetään foliolla. Nosta vuoka 58 C (kotona enintään n. 60 asteen) uuniin 10-15 minuutiksi vetäytymään. Tämä estää lihasnesteiden valumisen ulos ja jatkaa lihan kypsentämistä (leivinuunin jälkilämpö on ihanteellinen). Tämä tuottaa ”medium” –tyyppisen pihvin. Jos haluaa hiukan kypsemmän, voi paistoaikaa pannulla jatkaa hiukan pidempään. Varo kuitenkaan kypsentämästä pihviä täysin kypsäksi, jolloin siitä tulee kuiva.